Turism

Sverige är ett gammalt land med mycket historia. Vi kan spåra traditioner, fornlämningar och berättelser tillbaks sen innan istiden för cirka 10 000 år sedan. Flera av våra städer är äldre än exempelvis USA och det går inte att åka någonstans utan att det finns kulturmärkta byggnader, historiska platser eller skyddade naturområden. Samtidigt är vi ett land som blickar framåt och med så många bidrag till nöjesindustrier inom upplevelseindustrin så har vi gått om musiker, festivaler och evenemang. Turister lockas hit från världen över för att uppleva vår vackra natur, ta del utav vår historia och festa loss på en av alla våra musikfestivaler som hålls varje år.

När det kommer till svensk turistindustri så finns det nästan ett lika stort fokus på inrikes-besökare som utrikes. Marknader hålls regelbundet i olika kommuner och län, det finns nästan alltid något historiskt jubileum att gå på och busslaster med turister forslas från ena sidan riket till det andra. Även om vi lever väldigt mycket på export, så är turistnäringen en viktig del för att många mindre orter skall överleva. Nora i Örebro län har vid flera tillfällen vunnit EUs kulturpris och förutom sina mindre etablerade konstnärer och musiker så hålls där varje år Noramarken som lockar turister från hela norden. Delvis för att Nora är en utav Sveriges äldsta mindre städer som fortfarande har kvar större delen av sina gamla träbyggnader från förr, men även för att marknaden fyller upp i princip hela stadskärnan med tusentals besökare.

Musikfestivaler har vi gått om och dom ofta stora artistnamnen lockar turister från världen över. Allt från Die Hard fans till aktiva festivalbesökare kommer från land och rike runt för att lyssna på musik, ta sig en liten pilsner och bara för själva upplevelsen. Varje gång som en festival hålls, oavsett om det handlar om hårdrock, pop eller dansband är alltid bra för lokala affärsverksamheter.

Vår natur är också ett populärt resmål. Folk kommer från världen över för att uppleva våra gröna skogar, snöbeklädda fjäll och historiska öar så som Öland och Gotland. Allemansrätten är något som är det närmaste unikt för Sverige och turister njuter ofta utav friheten som den innebär. Vandringsleden som det kryllar av i våra skogar är under somrarna bevandrade och platser så som tidigare nämnda Öland och Gotland lever till stor del på sommarturisterna. Många mindre verksamheter som exempelvis caféer och glassförsäljare behöver bara hålla öppet under sommaren för att gå runt och leder i sin tur till att många ungdomar får sina första riktiga sommarjobb.

Sverige är ett turistland även om vi inte alltid kan erbjuda soldränkta sandstränder och varma hav så har vi vårt nordiska kulturarv, rika historia och undersköna natur. Storstäder så som Stockholm, Göteborg och Malmö med sina stora upplevelseindustrier lockar besökare från världen över året runt och i och med våra många internationella industrier så kommer arbetare från världen över och jobbar här. Detta i sin tur gör att familj och vänner kommer på besök och håller turismen igång vid andra tidpunkter än just sommarmånaderna.