Vegetarisk mat och odling. Återbruk och livet på landet. Svenskarna har återfunnit kärleken till naturen och längtar efter gröna inslag och hållbarhet även inuti hemmen. I inredningsbutikerna finns tips på hur du inreder för att få ett harmoniskt hem där du riktigt kan njuta av lugnet. Vi plockar gärna in råa material direkt från naturen och lägger mer fokus på känslan föremålet skänker oss snarare än dess praktiska funktion.

Odling på fönsterbrädan

Gröna krukväxter fortsätter vara viktiga för oss även 2019 och trenden med de lättskötta klassikerna som Svärmorstungan och Elefantöra håller i sig. Fördelarna med dessa är bland annat att de har en utpräglad dekorativ form som gör dem roliga att inreda med. Dessutom är dessa växter lätta att föröka även för den som tror sig vara helt ohändig med plantor.

Dagens “gröna våg” innebär inte nödvändigtvis en flytt till landet utan kan vara lite mer lagom, som odling på fönsterbrädan. Det blir en direktlänk till naturen även för de som lever mer urbant. Utvecklingen av den hydroponiska odlingen, alltså odling utan jord i vatten, har bidragit starkt till att göra odling tillgängligt för fler. Enkel hantering ökar chansen att lyckas med den egna odlingen..

Torkade blommor

Det är inte längre försvarbart att kasta iväg något så fort dess huvudsyfte är förbrukat. Har du blivit firad och fått med dig blommor hem? Testa att torka dem! Häng upp och ner tills de är helt torra och experimentera sedan med olika blomsterarrangemang. Montera dem på lina, bind en krans eller placera liggande buketter ovanpå vitrinskåpet. Torkning fungerar bäst på blommor med hårdare stjälk, prova dig fram!

Torkade blommor är givetvis ännu mer lättskötta än gröna växter och kanske är det naturligt att trenden kommer just nu. Att tillåta sig ett lättskött hem är nämligen att ta hand om sig själv. Idag finns också ett bra utbud av konstgjorda växter för den som behöver spara ännu mer tid och energi. Det är ett steg till en hållbar livsstil för det egna jaget.

Mekanikens återtåg

Skärmar och appar stressar kroppen. I hemmet vill vi slappna av och känna att inredningen gör gott, att vi kan uppleva den med alla sinnen. En sådan helhetsupplevelse är svår att få med modern teknik och kanske förklarar det den klassiska skivspelarens popularitet. Att försiktigt röra vid skivan, lukta på vinylen och lyssna till ljudet. Det ger en obeskrivlig känsla av att vara här och nu.

2019 är året då vår smartphone inte längre får komma in i sovrummet eftersom den kan påverka vår sömnkvalitet. Det innebär att vi måste ordna väckning på annat sätt; väckarklockan har gjort comeback! Som tur är har butikerna insett vårt behov och det finns många varianter att välja bland. Även här är det fler saker än utseendet som spelar roll. Klockradio eller fågelkvitter – vad passar bäst i ditt hem?

Enkelhet framför allt

Vi vill att hemmet ska vara en plats där vi kan landa och finna njutning i det enkla. Naturen ska få sin lilla hörna och vi återbrukar gärna i den utsträckning vi kan. Men den gröna inredningen får inte vara för underhållskrävande, det viktigaste är att vi får ta hand om oss själva. Så den gröna vågen får vänta, än så länge nöjer vi oss med ett försiktigt brus.