Bredda vyerna

En tydlig trend under 2019 är att bredda vyerna i det breda utbud av resmål som finns på marknaden. Istället för att åka till samma resmål varje år har många resenärer fokus på nya resmål. Begreppet “slow travel” som innebär att du tar resan liten som den kommer, har varit mer betydande än tidigare.

Hållbarhet i fokus

Få kan ha missat att en stor trend inom resande 2019 har varit att åka tåg istället för flyg. Omkring 18 procent av svenskarna har uppgett att de föredrar tåg som färdmedel även om majoriteten fortfarande väljer att ta flyget. På senare tid har en ökning av att resa med tåg internationellt ökat kraftigt.

Bortsett från att vara noggrant med valet av färdmedel har intresset för resmålets hållbarhetsarbete ökat. Att resa medvetet, vilket betyder att man bland annat tittar närmare på miljömässiga såväl som politiska förhållanden innan man väljer ett resmål, är en stark trend. Denna trend kommer du förmodligen att fortsätta se en ökning av.

Greta Thunberg

Greta Thunberg är en stor influencer när det kommer till att tänka på miljön och resa på ett mer hållbart sätt. Hon blev känd när hon i augusti 2018 skolstrejkade för klimatet och ofta satt utanför Sveriges riksdag med olika plakat. Senast åkte hon segelbåt till New York för att delta i FN-möte.

Greta Thunberg har även två kända föräldrar. Pappan är skådespelare och producent och mamman är känd operasångerska och vinnare av den svenska melodifestivalen 2009. Mamma Marlene Ernman har sedan några år tillbaka lagt om sitt jobbande och tackar numera nej om det innebär att hon behöver flyga dit.

Tåg istället för flyg

Flyget har länge dominerat marknaden för resenärer som vill semestra men det finns många fördelar med att istället för flyg välja att ta tåget till ditt nästa resmål. Främst är det ett mer miljövänligt färdmedel men också mycket praktiskt då tågstationer ofta är belägna centralt i det flesta städerna.

Genom att välja tåget slipper du inte bara att ödsla tid på att ta dig ut till flygplatsen utan du slipper också tiden vid incheckningsdisken och säkerhetskontrollen. Tågnätet i Europa är väl utbyggt och du kan enkelt ta dig fram utan stress. Tåget är perfekt för “slow travel”, alltså ta resan som den kommer.

Weekendresor

Då många av oss arbetar mycket och har begränsat med semesterdagar att ta ut har weekendresorna inom Europa ökat. En weekendresa innebär en kortare semester över en helg vilket resulterar att det ej behövs nyttjas många semesterdagar, praktiskt och ekonomiskt! Heta weekendresmål kan vara Barcelona, Prag, London eller Paris.

För att klara av vardagens stress och måsten är återhämtning viktigt. För att få lite behövlig återhämtning är ett avkopplande resmål att rekommendera. Vi kan idag se att allt fler resenärer väljer avkopplande resmål en bit utanför storstadsvimlet och trafiken för att återfå energi innan det är dags att återgå till vardagen.

All inclusive

En stark trend bland främst barnfamiljer är att resa på all inclusive-resor. Begreppet innebär att all mat är är inkluderat i priset vilket är mycket praktiskt. Att du inte behöver hålla reda på plånboken under semestern eller bli osams om val av restaurang kan lätta på stressen inför din resa.