Musikscenen

Musik har varit en del utav den svenska själen sedan urminnes tider, oavsett om det handlar om pigor som spelar låtar på koskällor, en glad spelman och dans man som drar en trudelutt på sin låtfiol eller nyckelharpa. Vi har vår egen traditionella folkmusik med sina rötter kulning, det vill säga sånger för att locka på kor vid fäbodar. Denna form utav vall musik kan spåras ända tillbaka till medeltiden och utövades traditionellt sett utav kvinnor. Fiolen kan spåras även inom våra mer mytiska legender, där Näcken i Bäcken gärna satt på en sten omgiven utav forsande vatten och spelade undersköna toner i sina försök i att kidnappa eller dränka oanade åskådare.

Under 1960-talet så var det många ungdomar som, efter att ha fått höra jazz och rock’n’roll importerats in från över Atlanten, började bilda Spelmanslag. Detta var för att nå tillbaka till gamla svenska traditionella melodier och sånger och det blev allt populärare med folkdanser. Än idag lever traditionerna kvar med flertalet små festivaler och folkdansevent liksom under högtider så som midsommar. Nu blev även dragspel ett allt populärare bidrag tillsammans med fiolerna och gitarren.

Ett årtionde senare skulle även en annan stil växa fram i Sverige, ett fenomen som är det närmaste unikt för Skandinavien, nämligen dansbandsmusik. Dansbandskulturen skulle under årtiondena växa sig allt stadigare in i den svenska kulturen och sprida sig över till våra nordiska grannländer. Liksom Spelmanslag och folkdanser så har dansband blivit en del utav den svenska benmärgen och likaså unga som äldre flockas kring event och festivaler för att mingla och slå runt på dansgolvet. Dansbandsmusik inkluderar särdrag och stilar från en rad olika genrer, exempelvis: Foxtrot, Swing och Jitterbug för att inte nämna Schlager, Country och Jazz. Huvudsaken är att musiken är dansvänlig och har man baskunskaperna inom foxtrot och/eller bugg så klarar man sig väl på dansgolvet.

Som en upplevelseindustri så är svensk musik och artister väldigt starka varumärken. Den svenska musikexporten per capita är ett utav världens mest lyckade exportörer med flera starka artister och band som turnerar världen runt. Landets fallenhet för goda kunskaper inom engelska har gjort att många artister har det lättare att slå sig fram på den internationella marknaden samtidigt som många utav våra skandinaviska grannar gärna lyssnar på svenska musik sjunget just på vårt modersmål istället för deras. I dagsläget så är vi ledande på olika topplistor från dom senaste åren inom Pop, elektronisk hip hop samt hårdrock, med mängder utav varianter och genreöverskridande hybrider.

När man söker efter svenska musiker och kändisar på internet så omnämns oftast klassiker så som ABBA, Europe och the Hellacopters, men faktum är att vår export är i det närmaste konstant och varje år så växer det fram nya lyckade artistnamn som drar både publik och turism till olika spelningar och viktiga platser i deras karriär. Flertalet olika festivaler lockar tusentals besökare och tillfredsställer den ekonomiska tillökningen i dom kommuner och städer vilka dom äger rum i. Då Sverige även fått ett rykte om sig att vara ett exceptionellt musikland så lockar det även stora utländska band så som Sting, Iron Maiden för att inte nämna Bruce Springsteen att återvända om och om igen för att ge nya konserter eller inkludera oss i sina turnéplaner.