Idag väljer fler svenskar att äta vegetarisk mat flera gånger i veckan. Tidigare var det vanligt att välja vegetarisk mat en dag i veckan, men en Sifo-undersökning från 2017 visar att fler svenskar väljer att äta vegetarisk mat två eller tre gånger i veckan. Det är antalet flexitarianer som ökar snarare än antalet veganer eller vegetarianer. En flexitarian äter mest grön mat med även kött, fisk och skaldjur.

Gröna trender

När du tittar på ökningen verkar flera faktorer lika bakom trenden. Vi köper överlag mer frukt och grönt. Försäljningen av specialprodukterna för vegetarisk mat går bra och vegetarisk mat som exponeras bredvid köttprodukter säljer bättre. Flera butiker lägger numer vegetarisk mat så att den exponeras på ett bättre sätt jämfört med tidigare då den ofta fanns på en speciell hylla eller avdelning.

Du behöver inte vara vegetarian för att äta vegetarisk mat några gånger i veckan. Hållbarhet, miljötänk och hälsoaspekter spelar in när folk väljer vad de ska äta. En trend är att välja färska produkter och gärna närproducerat. Det finns numer i de flesta butiker ett varierat och stort utbud med färska vegetariska produkter, vilket har bidragit till ett ökat intresse för vegetarisk mat.

Snabb och vacker mat

Den gröna trenden sprider sig men maten ska inte bara vara grön utan även visuellt tilltalande och smakrik. Det ska också gå snabbt att laga maten. Utbudet med kokböcker, tidningar och bloggar är faktorer som har lett till ett ökat intresse för grön mat. Idag finns det tillgång till enkla recept med vegetarisk snabbmat, vegansk husmanskost, klassiska rätter såväl som mer komplicerade rätter och festmat.

I Sverige finns det flera duktiga matskribenter med en passion för att hjälpa människor att prova växtbaserad mat. Recept som inspirerar människor att testa nya ingredienser och recept. Klimatforskningen är enig om att vi behöver äta mindre kött får att klara av försörjningen för en ökad befolkning och minska koldioxidutsläppen. Idag är det inte vanligt att välja bort julskinka men många väljer att köpa en mindre skinka.

Hälsoskäl

Många föredrar grön mat för att de mår bättre och känner sig friskare när de äter grönsaker och frukt. Att värna om sin hälsa innebär bland annat att välja ingredienser med fibrer. Grön mat innehåller mindre kolesterol och mindre mättat fett som är det farliga fettet. Flera vanliga vällevnadssjukdomar, som åldersdiabetes och fetma, är delvis länkande till maten, bland annat konsumtionen av kött och farliga fetter.

Vegetarianer drabbas i mindre utsträckning enligt Livsmedelsverket av en rad olika sjukdomar som högt blodtryck. Vissa cancerformer är också mindre vanligt förekommande när en person äter en vegetarisk kost. Vegetariskt protein fungerar lika bra som animaliskt protein och så länge som kött som väljs bort ersätts med vegetariska proteiner finns det ingen risk för proteinbrist. Om du idrottar behöver du inte äta kött för att bygga muskler.

Grön mat är inte tråkig

Att allt fler väljer att äta grönt är inte konstigt dels med tanke på hälsoaspekter såväl som ett hållbarhetsperspektiv och djurhållning. Det är nästan ett måste att ha en vegetarisk maträtt på en meny, oavsett det är café, ett lunchställe eller en skolbespisning. Det är dock viktigt att komma ihåg att en produkt som är vegetarisk inte automatiskt är mer hälsosam utan det beror på vad den faktiskt innehåller.