Film och Tv

Om man frågar filmvetare från världen över om svensk filmindustri så kommer dom med största säkerhet ganska så snart att nämna Ingemar Bergman. Han var länge bilden utåt för hur svenska filmer ansågs vara och ett namn som känns igen världen över. Men om man kollar på hur industrin ser ut idag så har vi en väldigt stor export utav inte bara film utan även tv-serier. England har väldigt länge haft en förkärlek för deckare, vilket märks i långlivade produktioner så som Miss Marple, Morden i Midsummer och Luther. Men vad inte lika många svenskar vet är att engelsmännen slukar svenska kriminaltitlar som exempelvis Wallander, Beck och Snabba Cash. Wallander har till och med fått en brittisk adaption, som spelades in till stora delar i Sverige, och flera av våra kriminalserier skeppas över till nord – och – Östeuropa där dom vunnit stor popularitet och ofta går i repris under många år.

När det kommer till skådespelare så har vi en stor mängd. Många stora namn så som Peter Haber, Eva Röse och Johan Petersson dyker upp i produktion efter produktion. Bröderna Josef och Fares Fares har länge gjort vågor med sina filmer och roller och flera stora namn har även lyckats internationellt. Familjen Skarsgård är nog det mest kända exemplet där Stellan Skarsgård har haft en lång och lyckad karriär i Hollywood med flera stora biosuccéer. Hans söner Alexander, Bill och Gustav har alla rönt framgångar i olika tv-serier. Både Alexander och Bill har spelat vampyrer i tv-serierna True Blood och Hemlock Grove respektive samtidigt som Gustav har en roll i tv-serien Vikings. Alla 3 sönerna har även varit med i större filmproduktioner där Bill Skarsgård just nu står ut i sin roll som den onda demonclownen Pennywise i 2017 bioadaption utav Stephen King’s massiva roman ”Det.”

Snabba Cash stjärnan Joel Kinnaman gick efter en lång lyckad karriär i Sverige till att få stående roller i tv-serier som The Killing och House of Cards, samtidigt som han även hade huvudrollen i remaken av klassikern RoboCop och spelade Rick Flag i Suicide Squad baserad på DC serietidningen med samma namn. Han jämförs ofta i amerikansk media som en hunk i samma klass som Alexander Skarsgård och är ett eftertraktat namn.

Peter Stormare är här hemma mest känd för sin roll som Hamilton och sin roll i Jägarna, men i Hollywood är han känd som en jack of all trades. Han spelar gärna skurken men kan lägga sig till med nästan vilken dialekt som helst och har länge varit ett hushållsnamn i Amerika. Hans framgångar fortsätter än idag och han räknas numera tillsammans med Stellan Skarsgård som en av gammelrävarna i Hollywood.

Men det är inte bara skådespelare som vi exporterar, flera svenska filmer har under dom senaste åren fått sig remakes och adaptioner där dom mest kända antagligen är Låt den rätte komma in och Män som hatar kvinnor. Senaste tillskotten i den allt växande remake-trenden utav svenska filmer kommer från Netflix originalet Naked, som är en variant på Naken från år 2000.